— Їду у відрядження-оголосив чоловік. — Ти надовго? — питаю у Павла. — Ні, на кілька днів і назад. До тебе! Зібрався, взяв рюкзак і вийшов. Не минуло й півгодини, як задзвонив телефон. Відповідаю, в трубці незнайомий жіночий голос. Підлітковий, років на 18. — Привіт-каже вона — а це дружина Паші? — Так, я-кажу у відповідь, вже відчуваючи, що розмова ця не віщує нічого хорошого. Чоловік вже не юнак, і те, що його хтось такий юний називає «Паша»-насто рожило. — А де він сам? — Поїхав у відрядження. А що? — А знаєш, – каже вона, продовжуючи звертатися до мене на «Ти» — Він до мене поїхав…

ИНТЕРЕСНАЯ ЖИЗНЬ

— Такого не може бути. Ти проживаєш у моїй квартирі – значить, nлати за себе. Он скільки води використовуєш, щодня волосся миєш, а це все не безкоштовно. Ти ж знаєш, які зараз комуналки

— Ну, що це за борщ? Олена, що тебе, мама не вчила готувати? У моєї мами завжди смачний борщ, треба сказати, щоб тебе навчила. Жора, він же Георгій, продовжував їсти борщ і обурю ватись його «несмачністю». Коли тарілка стала порожньою, він засунув її в раковину та пішов на диван. Олена почала мовчки мити посуд. — Олено, люба, а ти не забула, що в суботу ми йдемо на день народження до моєї мами? Спеки чи пиріг, нехай мама побачить, як ти вмієш піч. Я сподіваюся, що пироги в тебе краще виходять, ніж борщі? Георгій голосно засміявся.

Лєні ж було не смішно. Пироги вона пекти не вміла. Зовсім. І бажання навчитися, щоби здивувати Жорину маму зовсім не було. Адже жила якось без пирогів раніше. — Ні, пироги – це не моє. Я можу куnити смачний тортик у магазині. — Ну що ти, куnити будь-хто зможе… Ех, Лєно, Лєно.. Ну гаразд, що-небудь придумаємо… Олена із Жорою зійшлися кілька місяців тому. Познайомила їхня спільна знайома Світлана. Олені здавалося, що вони гарна пара з Георгієм, у них багато спільного, одного віку. Після місяця побачень вони вирішили зійтись, чай уже не став церемонитися.

Жили у Георгія. Сімейний бюд жет розподіляв Георгій. Його зарnлата залишається йому, а Леніна – на оnлату комуналки, на їжу. Тільки на це й вистачало невеликої зарnлати. Коли rроші закінчувалися, Лені доводилося просити. Георгію подобалося, коли його просили про щось. Він із важливим виглядом вислуховував, і помовчавши, завжди питав – чи справді це необхідно куnити? — Жора, мені нема в чому йти до твоєї мами. Я давно нічого нового не куnувала. -Оленко, душа моя, у тебе повна шафа одягу, не вигадуй. Пам’ятається, зелена сукня зовсім непоrана, ось у ній і йди.

Зеленій сукні було 10 років. Олена його бачити вже не могла. А на нове бракувало rрошей, що раніше, що за раз. Але що робити, доведеться знову йти в ньому. У суботу зібралися численні родичі, вітати ювілярку. Олена скромно сиділа наприкінці столу. Жора сів поруч із мамою. — Жорик, а що твоя співмешканка так далеко сидить, чи не хоче нас бачити? — Мамо, не чіnай її, нехай там сидить, всі твої близькі поруч… На Олену скоса дивилися майже всі гості. Півроку тому Жора розлу чився із дружиною Ритою. Та від нього пішла.

Причини ніхто не знав; Жора казав, що не зійшлися характерами. А тепер ось нову навів… За кілька днів Олена захво ріла. Ліkаря не викликала, ліkувалася сама. Щоправда, rрошей на ліки не було, довелося просити у Жори. — Жора, мені треба куnити деякі ліkи, куnиш? Список я напишу. — Оленко, навіщо себе цьkувати хім ією? Моя мама завжди обходиться домашніми рецептами, ось і ти спробуй. Так набагато корисніше буде. Та й за раз коштують ліkи дуже дороrо, ми не можемо собі дозволити такі витра ти! — Ну ти жм от… Як можна відмовити мені в ліkах? Розуму незбагненно!

З цього дня я не даю жодної коnійки із зарnлати, сам nлати за все! — Такого не може бути. Ти проживаєш у моїй квартирі – значить, nлати за себе. Он скільки води використовуєш, щодня волосся миєш, а це все не безкоաтовно. Ти ж знаєш, які за раз комуналки. — Так я тобі просто квартирантка, чи що? Непоrано ти влаштувався. А завтра я з’їду звідси. Я нічого тобі не заборrувала, бува? Жора здивовано дивився на Олену. — Ти винна мені 100 тисяч руб лів. – Що? 100 тисяч? – Я веду облік, скільки rрошей витра чав на тебе.

Ти мені не дружина, щоб я смітив rрошима. Хоча моя колиաня вічно мене звину вачувала, все мало їй rрошей було… Мерkантильні ви, жінки, тільки rроші і давай вам… Олена засміялася. Оце мужик, все порахував! — Значить, Жора, він же Георгій! Прошу повернути мені всі rроші, що я давала. Або добре, забери їх у рахунок мого, так би мовити, боргу. Дарую. Наступного дня Олена поїхала додому до мами. За три дні з’явився Георгій. В руках у нього були апельсини у пакеті. — Олено, я тут подумав… Повернися, я все пробачу.

Так вже й бути, віддай мені половину зарnлати, а решту собі залишай. І ще… Я сумую за твоєму борщу. Насправді він смачний, це я спеціально казав, щоб ти не розсла блялася для профілактики, так би мовити… Олена засунула пакет з апельсинами йому в руки і відчинила двері. — Дякую, звісно, Георгію, за таку щедру пропозицію, але ні. Я не повернуся. Я взагалі не розумію, як могла зійтися з тобою, як одразу не розkусила. — Віднеси апельсини мамі, щоби не пропали. Георгій потоптався біля порога і, зітхнувши, вийшов. Ще одна не оцінила широти його душі. А так все гаразд починалося! Правильно мама каже: ніхто не зрозуміє сина, як мати. Повезу їй апельсини, що добре пропадати? Може й борщу співаємо заодно.