НАЙМЕНША ДІВЧИНКА НА СВІТІ, ЯКА БІЛЬШЕ СХОЖА НА ЛЯЛЬКУ, НІЖ ЛЮДИНУ …ФОТО

ИНТЕРЕСНАЯ ЖИЗНЬ

Найменша дівчинка на всьому світі, п’ятирічна Шарлотта Гарсайд, чий зріст поки зупинився на позначці 68 см, недавно зробила величезний крок у своє непросте життя. Вона пішла в початкову школу. При своїй вазі в 4,5 кг Шарлотта більше нагадує ляльку, ніж людину.

НАЙМЕНША ДІВЧИНКА НА СВІТІ, ЯКА БІЛЬШЕ СХОЖА НА ЛЯЛЬКУ, НІЖ ЛЮДИНУ …
2 ноября, 2020 186072
Найменша дівчинка на всьому світі, п’ятирічна Шарлотта Гарсайд, чий зріст поки зупинився на позначці 68 см, недавно зробила величезний крок у своє непросте життя. Вона пішла в початкову школу. При своїй вазі в 4,5 кг Шарлотта більше нагадує ляльку, ніж людину.

Такі особливості пов’язані з її рідкісним захворюванням — прімордіальние нанізм. Батьки британської «Дюймовочки» прийняли рішення відправити доньку в саму звичайну школу в Східному Йорку (East Yorks), сподіваючись, що освіта допоможе їй вести нормальне життя.

Емма Ньюмен (Emma Newman), мама Шарлотти, каже:

«Звичайно, я хвилювалася, що Шарлотта може постраждати від інших дітей. Але її персональний наставник буде стежити за нею, та й сама вона не така вже тендітна, як ви думаєте». Ньюмен додає: «Вона, може й маленька людина, зате «велика особистість, і хоче робити все те, що нормальні діти роблять в п’ять років».

Хвороба крихітної Шарлотти, за словами її матері Емми і батька Скотта, не заважають дівчинці проявляти живий інтерес до навколишнього її світу.

Незважаючи на те, що при цій хворобі спостерігаються затримки в психічному розвитку, у випадку з Шарлоттою працівники школи визначили, що вона відповідає рівню розвитку трирічної дитини. Це дуже непоганий результат.

Прімордіальний нанізм — це особлива форма низькорослості. Нанізм означає карликовість, а прімордіальний — первинний, зародковий, тобто сформований в період розвитку плоду в утробі. До сих пір про цю патологію відомо небагато. У Гарсайд, як і у інших дітей з цією хворобою, недостатньо розвинений гіпофіз, який відповідає за регулювання гормональної системи.

Крихітка Шарлотта народилася вагою близько 1 кг при зрості 25 см. Тоді їй підходив лише одяг ляльок. Лікарі в один голос стверджували, що дівчинка проживе менше року. Але вони помилилися, хоча здоров’я Гарсайд буквально висить на волосині через ослаблену імунну систему. Сьогодні вона все так само носить одяг для новонароджених, зате по зросту вже трохи обігнала свою улюблену кішку.

У Шарлотти є три сестрички, 15-річна Хлоя, 12-річна Сабріна і восьмирічна Софі. Всі три дівчинки нормального росту. Хлоя каже про свою незвичайну сестру так:

«Вона може виглядати як лялька, але по суті вона з міцною матерії. Вона любить бігати по всьому будинку і носитися немов скажена … При першій зустрічі з нею люди бояться, що вона може «зламатися», варто їм тільки доторкнутися до неї. Але вона ще та задирака, яка не може ні секунди всидіти на місц».

Батьки «Дюймовочки» налаштовані оптимістично. Емма додає:

«Шарлотта здатна здивувати, коли очікуєш від неї цього найменше. Ми не знаємо, як довго вона проживе … Ми не знаємо, чи зможе вона контактувати з людьми, і були часи, коли ми думали, що втратимо її … Але вона продовжує жити, і я вже не можу дочекатися тих змін, які принесе наступний рік».