Жінка народила «найстаріաоrо» немо вля в світі: дитина молодաе своєї матері всьоrо на 1,5 року.

ИНТЕРЕСНАЯ ЖИЗНЬ

Американка Тіна Гібсон увійшла в історію, встановивши відразу два світові рекорди, коли народила доньок Емму і Моллі. Остання з’явилася на світ 26 жовтня 2020 року, через 28 років після того, як її у вигляді ембріона заморозили в 1992 році. І тим самим стала найстаршою дитиною в світі, побивши рекорд своєї сестри Емми, яка з’явилася на світ точно таким же шляхом у 2017-му, в біологічному віці 24-х років.

Найбільш інтригуюче в цій історії те, що їх матері Тіні, яка через безпліддя не може мати своїх дітей, всього 29 років. Фактично, вона всього на 18 місяців старше своєї дочки Моллі і, як зізнається сама жінка, їй все ще важко усвідомити цей факт. З точки зору науки, це також визначна подія, яка демонструє ефективність технології зберігання ембріонів з подальшим заплідненням ними жінок в дуже віддаленому майбутньому.

Всі турботи по організації пологів лягли на персонал Національного центру донорства ембріонів в Ноксвілл, некомерційної організації християнського спрямування. Тут батькам з безпліддям допомагають провести ЕКО, але трапляється так, що ті можуть практично відразу змінити своє рішення. Замість утилізації ембріони витягують і заморожують, після чого зберігають при температурі всього на 0,6 градуса вище абсолютного нуля. Термін зберігання необмежений: клітини розморожують тільки при надходженні заявки на повторне запліднення.

Заявлено, що в центрі проведено близько 1000 пологів за участю заморожених ембріонів, більшість на умовах анонімності. При цьому там відзначають, що 25% ембріонів не перенесло заморозку і розморожування, і тільки 49% привело до народження дітей. Технологія демонструє непогані показники, але поки далека від досконалості. З іншого боку, народження здорової дитини через 28 років після його фактичного створення — приголомшливе досягнення!