Віктор повертався з відрядження. Чоловік піднявся на свій поверх, і вийшовши з ліфта застиг. Перед дверима його квартири, стояли якісь валізи. – Дивно, – подумав він, і спробував відкрити квартиру своїм ключем, але замок був змінений. Віктор набрав номер дружини. – Оксано! Кохана! В чому справа? Чому мої валізи на сходовій клітці? І замки змінені, – здивувався чоловік. – Тому що, я все дізналася! – раптом сказала дружина. – Ти про що, кохана? – промовив здивовано Віктор, нічого не розуміючи

ИНТЕРЕСНАЯ ЖИЗНЬ

Віктор вважав себе людиною щасливою. Він був розумний, гарний, мав непогану посаду з відповідним окладом. Природжена галантність, почуття гумору та спортивна постать дозволяли йому легко знайомитися з жінками, отримувати від них бажане та коли заманеться розлучатися.

Віктор познайомився з Оксаною, коли йому було за тридцять. Висока, струнка красуня зачарувала його своїм розумом і легкою відчуженістю, через яку чоловік ніяк не міг зрозуміти, як вона до нього ставиться. Це захопило його і незабаром він, з трепетом очікуючи на відмову, запропонував їй спільне проживання. На подив, Оксана погодилася і навіть не поцікавилася законністю їхніх стосунків, що дуже потішило чоловіка.
З переїздом Оксани, Віктор вирішив, що ось це і є саме таке життя, про яке він мріяв: гарне, розумне, господарське і, що найрадісніше, невибаглива дружина поряд – що може бути краще? Віктор любив свою громадянську дружину, пишався нею і не забував балувати подарунками. Оксана з усмішкою приймала його любов і відповідала йому взаємністю – годувала смачними вечерями, тримала його квартиру в ідеальній чистоті. Але її легка відчуженість часом переконували замислюватися Віктора про те, що як тільки він зникав з поля її зору, Оксана відразу про нього забувала.

Згодом подібні думки стали його все більше відвідувати і засмучувати. Він усе частіше замислювався над тим, як було раніше, коли він був один. Ні, він все ще любив Оксану, але йому стало бракувати тих емоцій, які він відчував, коли був “холостяком”.

В одне зі своїх відряджень, сидячи в одному з міських кафе, Віктор познайомився з Любочкою. Дівчина була майже повною протилежністю Оксани: невисока, трохи повненька, повністю відкрита для оточуючих. З Оксаною її поєднувала краса та хазяйновитість.

Закрутився бурхливий роман, який переривається на час від’їзду Віктора до рідного міста. Йому пощастило: керівництво призначило його інспектором у філії міста, де жила Любочка і він міг, не викликаючи підозри, бувати там частіше. Незабаром і Любочка стала його громадянською “дружиною”. Легкий і безтурботний характер дівчини і не згадав про юридичну складову цього “шлюбу”, чому Віктор був дуже радий, замовчуючи про “першу дружину”.

Так минуло три роки. Віктор, щоб не “попастися” називав своїх дружин однаковими милими прізвиськами, купував їм однакові подарунки та парфуми, намагався, щоб його розповіді про відрядження не розрізнялися. Все йшло чудово і чоловік уже не уявляв, що можна залишитися з якоюсь однією з “дружин”. Коли йому ставало сумно з Оксаною, він вирушав розвіятися до веселої Любочки і навпаки: втомившись від галасливої ​​та шумної Любочки, Віктор мчав до спокійної Оксани, знаючи, що і там і там на нього чекає привітний прийом, смачна вечеря та тепла постіль.

Коли завагітніла Оксана, Віктор був на сьомому небі від щастя. Лише одна обставина затьмарювала його життя: як пояснити Любочці появу в паспорті запису про те, що він став батьком. Однак розумна Оксана пояснила, що тепер такий запис не є обов’язковим – достатньо свідоцтва про народження. Проблема вирішилася сама собою.

Який же був подив Віктора, коли і Любочка зустріла його подібною новиною. Від щастя чоловік був готовий на будь-які подвиги, що знову сприятливо позначилося на його кар’єрі та окладі.

Першою народила Оксана. Побачивши сина, Віктор розплакався:

-Кохана! Спасибі тобі! Завтра поїдемо і виберемо тобі нову машину!

-Милий, дякую, звичайно, – м’яко посміхнулася Оксана, – але, ставши мамою, я зрозуміла як важливо дати нашому малюкові все! Тому я пропоную замість машини для мене купити синочку квартиру. Так би мовити, забезпечити дитину власним житлом одразу, поки є можливість!

Віктор задумливо дивився на дружину.

-Дорогий! – Продовжила жінка. – Ти ж сам розумієш, які часи пішли. Все в одну мить може перевернутися: і твоя робота, і моя. А квартира – це твердий гарант, що хоч би дах над головою у нашого сина буде. Не обов’язково шикарна, нехай однокімнатна, але в новому будинку.

Слова Оксани здалися Віктору цілком розумними. Через кілька хвилин він уже розчулювався, яка розумна в нього дружина: не про себе думає, а про дитину! Його сина! “Інша б на машину нову позарилася, а Оксана… Яка ж вона в мене молодець!”

-Ну що ти, сонечко! – Віктор поцілував дружину. – Про однушку не може бути й мови! Я перепишу свою квартиру на нашого синочка. А потім поступово ми купимо собі іншу!

-Я завжди знала, що ти в мене найвідповідальніший і люблячий чоловік! – Оксана поцілувала чоловіка в щоку.

Залагодивши всі формальності із житлом, Віктор поїхав до міста Любочки, яка встигла за цей час народити. Забігши в її квартиру з подарунками для дружини та новонародженої доньки, чоловік одразу натрапив на нову шафу.

-Що поробиш? – весело посміхнулася жінка, обіймаючи чоловіка. – Нам, дівчаткам, потрібно дуже багато речей і відповідно меблі, де їх зберігати.

Однокімнатна квартира Любочки справді стало значно тісніше через нові меблі: ліжечко, пеленальний столик, комод для дитячих аксесуарів та стелаж для іграшок.

-Я ще замовила відразу ходунки, дитяче крісло для годування та манежик! – радісно оголосила Любочка. – Нічого! Якось помістимося! В тісноті та не в образі!

-Так так звичайно! — розгублено посміхнувся Віктор, згадуючи, що він подарував синові свою величезну квартиру. А дочка буде змушена тулитися в “однушці”.

Увечері, коли вони з Любочкою лягли спати, Віктор вирішив зробити дружині сюрприз:

-Кохана! Ти не образишся, якщо я спочатку зроблю подарунок нашій донечці, а не тобі? Просто я не очікував, що з появою малечі у нас буде так тісно. Я хочу, щоб і тобі, і їй було зручно. Тому я вирішив подарувати нашій донечці квартиру. Гарну. Велику.

-О, коханий! Ти такий щедрий! – Любочка пригорнулася до чоловіка і незабаром він був готовий подарувати їй увесь світ.

Оформлення іпотеки на розкішну, трикімнатну квартиру зайняло не так багато часу, і незабаром Віктор вже їхав до Оксани.

Підходячи до дверей своєї квартири, він був такий здивований, що не одразу зрозумів у чому справа – біля дверей стояло кілька валіз, а на дзвінок ніхто не відповідав. Він набрав номер Оксани.

-Оксано! Кохана! В чому справа? Чому мої валізи на сходовій клітці?

-Тому що ти негідник!!! – холодно відповіла Оксана незнайомим для Віктором голосом. – Поки я тут влаштовувала побут, народжувала тобі дитину і нічого не просила натомість – ти розважався на всю котушку! Ти навіть примудрився народити дитину на стороні! Яка ж я була не розумна! А ти! Ти … Не дзвони мені більше, негідник!

Оксана відключилася і всі подальші спроби поговорити ні до чого доброго не привели. Віктору довелося переїхати жити у орендовану квартиру. Яке ж було здивування, коли йому прийшло повідомлення з вимогою виписатися з квартири сина. Він зателефонував Оксані.

-Що в цьому такого? – здивувалася жінка. Так як своєю пропискою ти приносиш нам незручності, виписуйся! Так і бути – аліментів я з тебе не проситиму, щоб більше нас з тобою, нічого не пов’язувало!

Це був ще один неприємний момент, але Віктор його стійко виніс, розсудивши, що в нього є Любочка і квартира її та дочки, куди його обов’язково пропишуть. Залагодивши всі формальності, чоловік поїхав до другої родини.

Вже підходячи до будинку, у нього раптом стало не спокійно на душі. Хвилювання виявилося не дарма – біля порога стояли його речі. Зателефонувавши Любочці, Віктор почув ті самі слова, що й від Оксани, сказані тим самим тоном.

-Добре тут у вас! – дві гарні жінки з дітьми, сиділи у вуличному кафе та пили чай.

-Ось вже негідник! Поділ йому! – жінки знову посміхнулися та дружно нахилилися, щоб перевірити дітей.

-А ти як завагітніла? – Голос тієї, що стрункіше, став тихіше.

-Коли дізналася, що я у нашого негідника не одна, пішла в кафе і там зустріла своє перше кохання. Він, виявляється, усі ці роки мене любив. Та й закрутилося. Коли завагітніла, дозрів план. А ти?

-На мене давно мій начальник поглядав. Він старший за мене і в розлученні. Про тебе я дізналася на роботі і довго плакала, а він якраз повз мій кабінет проходив. Та й почав втішати. Потім довго залицявся. Я здалася. Так і з’явився наш синочок. А вже все інше як і в тебе – насолити Віктору. А твій тебе кличе заміж?

-Одразу, як тільки зустрілися. Тільки не хочу. Робота-квартира у мене є, а заміж… Може… Коли-небудь… І то, якщо буду впевнена, що цей мій точно не негідник.

-Ось і я так вирішила!