Було вже пізно, як раптом в квартирі Варвари Петрівни пролунав дзвінок у двері. Вони з квартиранткою Вірою переглянулися, і бабуся сказала: – Петрик, мабуть, племінник мій. Давно не був, от і вирішив мене провідати. Старенька вийшла в коридор, запитала хто там, і відчинила двері. Почувся чоловічий голос, а потім радісний гомін господині. – Проходь, дорогенький, ти якраз до чаю! – припрошувала жінка. – Вірочко, став чайник, посидимо втрьох! І тут на кухню зайшов він! Віра глянула на гостя і аж присіла від несподіванки

ИНТЕРЕСНАЯ ЖИЗНЬ

Була в житті Віри одна мрія стати щасливою. Вчителі у сільській школі їй таке майбутнє і пророкували: відмінниця ж розумниця. Так і казали: далеко підеш, багато чого доб’єшся. І дівчина їм вірила. Закінчила школу, поцілувала батьків, плачучу маму та строгого батька, і помчала у місто вступати в інститут. Вступила. Хіба це не щастя! Вона здобуде вищу освіту, знайде хорошу роботу, вийде заміж, народить дітлахів і житиме найкраще!

В інституті Віра теж стала помітною студенткою і з навчання, і з дисципліни. Жодних скарг та нарікань. У гуртожитку була активною. Сторонніх не водила, чистоту та порядок підтримувала.

Все йшло добре до пори, до часу. А саме до того моменту, поки не трапилося кохання. На п’ятому курсі Віра закохалася у свого керівника з диплома Петра Івановича. Ні різниця у віці, ні його сімейний стан, дружина та діти – не хвилювали закохану дівчину.

Він став її світлом у віконці: найрозумніший, найкрасивіший, най-най… Диплом писали разом, до захисту готувалися теж. Петро винайняв квартиру на околиці міста, куди стала часто навідуватися Віра. Там вони й займалися до пізньої ночі, спочатку дипломом, а потім коханням…

-Ніхто не повинен знати про нас, Вірочка, – казав він їй. – Все буде добре, ти здаси, вийдеш на роботу, тоді я розлучуся, і ми одружимося.

Віра слухала свого коханого, слухала кожне його слово, але трапилося непоправне. Дружина Петра дізналася про зраду, і в інституті пішли плітки. До диплома її не допустили і змусили перевестися на вечірнє, щоб відучитися ще рік і то, за належної поведінки.

Але Віра відмовилася «від подачки», все кинула і перестала з’являтися в інституті, закинула своє навчання.

З гуртожитку теж довелося виписатись, але й додому до батьків вона повертатис вона не стала. Дзвонила їм, брехала, що все добре, а сама шастала по місту у пошуках хоч якоїсь роботи.

Зрештою їй пощастило. Знайшлося місце в міській бібліотеці, за гроші, але на хліб вистачало. А жила вона в підсобці. Тимчасово, доки не знайде інше житло. Завідувачка була жінкою жалісливою, але довго тримати Віру в такому становищі не могла.

Час минав, настали. Віра зазбиралася додому. Батьки постаріли і кликали її, але тоді розкриється вся ця брехня із закінченням інституту, і вона зволікала. Не їхала, хоч іншого виходу не бачила.

А в самому центрі містечка розгорнув свої широкі прилавки ринок, величезний, критий з павільйонами. Влаштуватись туди працювати було не так просто. Потрібні були зв’язки. Віра йшла в галасливому натовпі крізь прилавки і вдивлялася в обличчя продавців, раптом майне знайоме.

І тут вона побачила його, Петра Івановича! Вона знала, що з інституту він звільнився, але що він почне торгувати запчастинами для машин, навіть припустити не могла.

Вона підійшла до його прилавка і стала трохи осторонь. Біля прилавка юрмилися покупці. Віра не зрозуміла, бачив він її, чи ні. Постояла хвилин десять і пішла…

А в бібліотеці вона розплакалася. Завідувачка сіла поруч і почала розпитувати, що сталося. І тут вона вперше розповіла своїй рятівниці все, що з нею сталося. А через день жінка підійшла до Віри і сказала:

-Знаєш, Вірочко, я знайшла тобі кімнату. Так-так, не дивуйся. Тут ти залишатися все одно не можеш, зрозумій мене правильно. Працювати продовжуй, але з підсобки треба з’їхати.

-Та яка мені кімната! Чим я платитиму? Роботу спочатку знайти потрібно іншу.

-Поговори з Варварою Петрівною для початку, – і вона простягла їй адресу.

Двері Вірі відчинила маленька сива бабуся під вісімдесят. Охайна, у теплій кофті та затишних капцях, з паличкою. Тут же вона запросила її до хати та провела на кухню. Налила чаю, поставила на стіл нехитре частування і заговорила.

Виявилося, що вона живе зовсім одна, ні рідних, ні знайомих. А їй потрібна допомога: і по господарству, і в магазин сходити, і в аптеку. Сама не впорається. Та й поговорити увечері із кимось теж потрібно. По телевізору все новини йдуть і погані серіали. Це не для неї. Все життя вчителькою пропрацювала, душа спілкування просить.

-А скільки я вам платити маю, Варваро Петрівно? – запитала Віра.

-А ні скільки! У мене пенсія, заощадження деякі. На тобі буде тільки хліб, чай, цукор та молоко. А на решту нехитрих продуктів мені вистачить.

Заощаджуватимемо. Світло не вмикати ночами, прибирати в хаті. Ну як, згодна?

І Віра погодилася. А куди їй подітися? Де ще вона знайде собі безкоштовне житло? І зажили вони удвох тихим життям.

Віра продовжувала шукати роботу, хоча бібліотеку не кидала, все ж таки якась, але копійка. На ринок ходила рідко, а прилавок запчастин обходила стороною, пам’ятаючи про ту ганьбу, яку тоді пережила.

Варвара Петрівна вечорами розповідала їй про своє життя, про батьків, чоловіка, з яким жили в любові та щасті, а от дітей Бог не дав.

Був у неї небіж, правда з ним вона довго була посварена. Чому – говорити не хотіла. Сказала лише, що він зганьбив сім’ю, і від нього всі відвернулися.

-Але зараз нічого, помирились. До мене заходить іноді, бідолаха. Прийде, повні сумки принесе, поп’є чаю і йде. Батьків поховав, сестру мою Ганнусю та її чоловіка, я сама в нього й залишилася. А я що, приймаю, все ж таки рідна кровиночка.

Так вони розмовляли перед сном, і Віра була вдячна Варварі Петрівні. Прибирала в квартирі, прала, прасувала. Купувала продукти, готувати допомагала. Непогано жили, хоч і бідно. І вдягалася Віра скромно.

До батьків в рідне село вона їздила рідко. Дорого їй це обходилося, квитки на автобус подорожчали, та й гостинця треба було все ж таки купити. Тому вона людей стареньких особливо своїми візитами не балувала. Та й брехати не любила, що все в неї добре.

У той пізній осінній вечір у квартирі Варвари Петрівни пролунав дзвінок у двері. Вони з Вірою переглянулися, і бабуся сказала:

-Петрик, мабуть, племінник. Давно не був, вирішив відвідати.

І вона вийшла в коридор.

Старенька запитала хто там, і відчинила двері.

Пролунав чоловічий голос, а потім радісний гомін господині.

-Проходь, дорогенький, якраз до чаю! – припрошувала жінка. – Вірочко, став чайник, посидимо втрьох!

І тут на кухню зайшов він! Петро Іванович! Віра глянула на гостя і аж присіла від несподіванки.

Він був з двома великими пакетами продуктів. І радісна усмішка так і застигла на його обличчі.

-Віра?! А ти як тут? – запитав він, зупинившись у дверях.

То була зустріч і несподівана, і радісна. Просиділи вони до пізна, провівши спати зворушену до глибини душі Варвару Петрівну.

Як виявилося, після сварки йому довелося піти з інституту, і такої роботи йому більше ніде було не знайти, компромат швидко рознісся по всіх навчальних закладах. Дружина його покинула, розлучилася з ним.

Він поневірявся десь з рік, а потім знайомі допомогли, взяли у свій бізнес з реалізації запчастин, магазинчик на ринку відкрили, справа прибуткова, йде добре.

-Я бачила тебе, простояла біля прилавка хвилин десять і пішла. Ти на мене навіть не глянув.

Петро Іванович здивувався – не пам’ятав він такої нагоди.

-На жінок я й не дивлюся, вони не є моїми покупцями. А про тебе взагалі нічого не знав. Думав, ти до батьків у село поїхала. Хотів знайти, та побоявся, що ти виженеш мене після всього, що сталося…

…Так і зустрілися дві самотності, що колись любили один одного недозволеним коханням, через яке обоє дуже багато пережили поганого. А через півроку вони одружилися.

Петро Іванович мав свою квартиру в центрі. Туди він і перевіз Віру. Варвара Петрівна відпустила її, а Віра обіцяла відвідувати її постійно і так само допомагати і по господарству, і з продуктами. Щоправда, поховали стареньку через рік…

А зараз у Віри та Петра уже двоє онуків. Вони щасливі, виростили дочку.

Обоє на пенсії. Їхнє життя склалося, хоч і із запізненням, але вдало. Доля не обдурила, не підвела…